За Наградата

“Спортист на годината на България” са най-престижните спортни награди в страната. Статуетките се присъждат ежегодно на най-заслужилите български атлети, на база техните постижения през изминалата година.

 

Победителите в трите категории – „Спортист на годината“, „Отбор на годината“ и „Спортист с увреждания на годината“ се избират с официална анкета между действащите спортни журналисти в страната.

 

За пръв път анкетата е организирана от вестник „Спорт“ през 1942 г. и най-добрият спортист на България е избран от читателите на вестника.

 

През 1948 г. организацията е поета от в. „Народен спорт“, чийто читатели определят класирането на спортистите. Вестникът остава официален организатор на престижната класация до 1994 г., когато Нове АД Холдинг става приемник на правата върху организацията и провеждането на анкетата и официалната церемония по връчване на наградите.

 

Оттогава до днес бизнесменът и радетел за развитието на българския спорт Васил Божков осигурява основните средства за едно от най-значимите събития на обществения и социален подиум в страната.

 

През 1997 г. в церемонията „Спортист на годината“ е включена и наградата на в. „Труд“ „Треньор на годината“, превръщайки в традиция съвместното провеждане на двете анкети и награждаването на най-заслужилите треньори в България в рамките на събитието.

 

От 2009 г. е добавена и категорията „Отбор на годината“. През същата година за пръв път се връчва и наградата „Спортист с увреждания на годината“ като свидетелство за уважението към силата на духа и волята на състезателите в неравностойно положение.

 

Всяка година церемонията се излъчва наживо по БНТ 1 и в ефира на Дарик радио, отдавайки значимото на българския спорт и събирайки отбрани представители на политическия, спортния и бизнес елит в България.

 

Първият официален победител е определен през 1958 и това е баскетболистката Ваня Войнова. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации за мъже и жени. Най-много наградата е печелена от Стефка Костадинова – 4 пъти. Следват: 3 пъти – Боян Радев и Станка Златева, 2 пъти – Продан ГарджевПетър КировХристо МарковСерафим ТодоровЙордан ЙовчевРумяна Нейкова и Григор Димитров.